måndag 21 december 2015

Boktips i juletid


Granen 


I Tove Janssons bok Det osynliga barnet finns en berättelse som heter Granen. Där får Mumintrollen möta julen för allra första gången. Mumin-familjen sover hela vintern, de lägger sig på hösten och vaknar till när det blir vår. Men den här vintern blir allt annorlunda. De blir väckta av Hemulen. Han är stressad för att julen är på väg och ingenting är klart. Mumin-familjen blir oroliga, de har ingen aning om vad eller vem julen är och nu verkar det vara bråttom. Man måste ha en gran som man kan klä - men var hittar man så stora kläder?
Hemulens moster skyndar förbi, hon ska ordna mat till julen. Mumin-mamman blir orolig - undrar om julen är mycket hungrig?
Sen kommer Hemulen förbi igen och börjar prata om presenter till julen. Nu är alla riktigt oroliga, den där julen verkar vara väldigt krävande och nästan lite farlig. Gran med kläder på, mat och presenter. Hur ska de hinna ordna allt?!
Till slut är allt klart ändå och hela Mumin-familjen sätter sig ner och väntar på julen. Ett litet knytt vågar sig fram med alla sina släktingar och säger Glad Jul!
Plötsligt förstår mumintrollen att julen inte alls är farlig, den har kommit till dem alldeles stilla. Knytten får vara med, de tittar på granen och smakar av maten. Det är den finaste jul de någonsin varit med om.