måndag 7 november 2016

Firnbarnen

Firnbarnen är en läskigt spännande bokserie om några barn som bor i den lilla byn Firnby.
I den första boken Inmurade ska skolan byggas om. När man river en vägg hittar man ett gammalt klassrum. Allt står kvar som om rummet fortfarande väntar på att eleverna ska komma tillbaka.
Kan klassrummet ha något att göra med den gamla berättelsen från Firnby? En lärarinna sägs ha stängt in några skolbarn och sedan förgiftat dem. Natta, Leo och Teddy dras in i ett spännande äventyr där dåtid och nutid flyter samman.
Andra boken heter Brännmärkta. När gåtan med de inmurade barnen är löst tror Natta; Leo och Teddy att allt är som vanligt igen. Men så börjar mardrömmen. Inte bara på nätterna då alla tre har drömmar som får dem att vakna skräckslagna och kallsvettiga. Teddy håller på med att göra ett eget dataspel. Det blir jättebra, spännande och fartfyllt. Men plötsligt verkar det som om spelet blir levande. Det blir mer och mer otäckt och det verkar hänga ihop med deras hemska mardrömmar.


Tredje boken i serien heter Frostbitna. Natta är ledsen. Hennes bästa kompis Elin vill inte prata med henne längre. Hon försöker på alla sätt få tillbaks sin vän, men det verkar som om Elin tänker undvika Natta till varje pris. Hon öppnar inte en födelsedagspresenten från Natta och när Natta och Elin möts springer Elin iväg.
Leo stöter på ett gammalt hus när han är ute och åker skidor. Utanför står ett stenkors, det verkar vara en gammal grav. När han kommer in i huset förstår han att det är en gammal kyrka eller kapell. Där finns en målning av en vacker ängel i röd klänning.
Leos lillasyster Mira är jämt så ledsen. För att göra henne glad målar han den vackra ängeln på väggen i Miras rum. Men det blir inte som han tänkt säg. Mira får mardrömmar och kan inte sova i rummet.
Teddy plockar fram filerna på sitt gamla dataspel. Kanske var det inte så farligt i alla fall. Men om igen händer samma sak. Dataspelet lever sitt eget liv och blir mer och mer ondskefullt.
Skolan har fått en ny vikarie, Viktor. Viktor bor i ett stort hus ute i skogen. Huset är nytt med är byggt som en kopia av en gammal prästgård som stått på samma plats.
Det finns hemska berättelser om det gamla huset. Där bodde en prästfamilj för över hundra år sedan. När mamman dött blev äldsta dottern tokig av sorg. Hon tände eld på huset så att både hon och hennes syskon brann inne. Prästen var ensam kvar och en mörk vinternatt gick han genom isen på sjön och drunknade.
Men vad är egentligen sant i historien om det gamla huset?