tisdag 9 oktober 2018

Mumiens gåta

Kristina Ohlson skriver spännande böcker. Du som har läst Glasbarnen och de andra böckerna om Billie och hennes kompisar kommer säkert att gilla serien om Herbert.
Herbert bor med sin farfar i det lilla samhället Eldsdala. Där händer märkliga saker. I första boken, Zombiefeber, dyker det upp en massa getingar överallt. Efter getingarna kommer det som är värre - zombier.
I andra boken Varulvens hemlighet börjar konstiga vargar stryka runt husen i Eldsdala. Det brinner också och bränderna verkar anlagda.
I den tredje boken, Mumiens gåta, bor Herberts bror Fabian hemma hos honom. Farfar är sjuk och ligger på sjukhus. Fabian är snäll men han har mycket att göra på sitt arbete som läkare. Sjukhuset har fått in flera människor som är medvetslösa. Läkarna undersöker dem men förstår inte vad som är fel.
En natt har det öppnats ett slukhål ute på en äng utanför Eldsdala. I gropen syns rester av en gammal stenkällare. Man hittar även illaluktande tygremsor. Lukten verkar ligga över hela samhället och det dyker upp stora håriga spindlar.
Herbert ringer Alexander Lukas som hjälpt till med att få bort både zombier och varulvar. När Alexander kommer förstår att att det är mumier som dykt upp ur den gamla källaren. Mumier gillar inte människor och en blick från dem gör en människa medvetslös.